IMG_8630.PNG
ADUN/MP RESPOND
1.png
aktiviti.png

kemaskini Fasa 1 | 11 November 2020


USUL 26 diluluskan di Dewan Negeri Selangor Pada 11 November 2020, YB Mohd Najwan Halimi (PKR- N40 Kota Anggerik) membacakan USUL 26 : "Bahawa Dewan Yang Mulia ini menggesa Kerajaan Negeri Selangor mempertahankan status warta hutan simpan di seluruh negeri agar kawasan-kawasan tadahan air dan hutan-hutan simpan di Negeri Selangor dikekalkan dan dipelihara dengan baik supaya sumber air di Negeri Selangor mencukupi dan tidak terjejas untuk masa akan datang" Baca text Ucapan Perbahasan USUL 26 di Dewan Negeri Selangor pada 11 November 2020 di sini
kemaskini Fasa 2 | 13 November 2020


YB Hee Loy Sian mengeluarkan penyataan yang status HSKLU masih lagi dalam siasatan di bawah EXCO Selangor. PHSKLU mendesak EXCO Selangor mengambilkira USUL 26 yang mendapat sokongan penuh di Dewan Negeri Selangor sebagai Undi Rakyat untuk mempertahankan HSKLU. PHSKLU juga mengambil berat akan konflik yang menimpa komuniti Temuan, dan berusaha untuk memberi sokongan bagi mengurangkan kekeliruan antara komuniti dan memperjelaskan hak orang asli berkenaan hak tanah adat. Baca kenyataan media PHSKLU disini

kempen digital | fasa 2

pngkey.com-click-png-971604.png
Twitter-Eng1-Post-Ayik-Muyang-Virtual.jp
pngkey.com-click-png-971604.png
 

Sidang Dewan Negeri Selangor menyokong

 USUL 26 ; Lindungi status warta hutan simpan di Negeri Selangor 11 November 2020

Timestamp untuk video di atas

  • 1:16:08 -  PKR N40 Kota Anggerik - Y.B. TUAN MOHD NAJWAN BIN HALIMI

  • 1:28:24 -  DAP N31 Subang Jaya - Y.B PUAN MICHELLE NG MEI SZE

  • 1:34:59 -  DAP N23 Dusun Tua - Y.B. TUAN EDRY FAIZAL BIN EDDY YUSOF

  • 1:38:04 -  BN N03 Sungai Panjang - Y.B. DATO' MOHD IMRAN BIN TAMRIN

  • 1:41:24 -  DAP N35 Kg. Tunku - Y.B. PUAN LIM YI WEI

  • 1:43:06 -  DAP N34 Bukit Gasing - Y.B. TUAN RAJIV A/L RISHYAKARAN

  • 1:44:25 -  PKR N25 Kajang -  Y.B TUAN HEE LOY SIAN (Selangor Committee Chairman in Tourism, Environment and Green  Technology and Orang Asal Affairs)

  • 1:48:19 - Usul 26 dipersetujui oleh ADUN sebulat suara. Tuan Speaker meluluskan Usul 26.

TINDAKAN UTAMA MASYARAKAT SIVIL

Anda boleh menekan ADUN dan MP Selangor untuk nyatakan pendirian mereka tentang isu ini. Ayuh ke laman web Greenpeace untuk menghantar emel kepada ADUN dan MP Selangor

 FASA PERTAMA PHSKLU 

Sidang media : Gabungan Pertahankan Hutan Simpan Kuala Langat Utara 29/10/20

Adakah anda telah menghantar e-mel kepada ADUN / MP anda?

Menurut aktivis kami yang bekerja di sektor perundangan, menekan wakil rakyat anda, iaitu ADUN / MP, adalah jalan yang paling senang untuk masyarakat awam bagi menekan kerajaan negeri Selangor.

 

Penyahwartaan Hutan Simpan Kuala Langat Utara ini bertentangan dengan banyak rancangan tempatan, negeri dan nasional. 5.5 juta tan karbon akan dibebaskan - bagaimana hal itu mencerminkan kewajiban Perjanjian Paris yang ditandatangi Malaysia untuk MENGURANGKAN pelepasan karbon?

Hutan yang berumur 8000 tahun ini adalah salah satu hutan paya gambut terakhir seumpamanya di selatan Selangor, dan berfungsi sebagai tebatan banjir semula jadi. Ini adalah struktur semula jadi kita yang sudah sedia ada tanpa memerlukan teknologi untuk membantu kita menyesuaikan diri menghadapi impak krisis iklim seperti banjir atau kemarau.

Mengapakah Menteri Besar Selangor berminat untuk nyahwarta hutan ini di saat pandemik sedang menggila untuk membina lebih banyak kawasan perrumahan elit atau pembangunan campuran? Adakah ini akan menghidupkan semula ekonomi di kala pandemik ini?

Masyarakat Orang Asli Temuan telahpun pun berkata -- cukup cukuplah, menurut Shaq Koyok. Size hutan ini telahpun mengecil lebih dari 90% semenjak ia mula diwartakan. Dalam beberapa generasi, masyarakat Temuan di Selangor telah dipindahkan ke sana kesini dan hak mereka untuk memiliki dinafikan.

Gabungan Pertahankan Hutan Simpan Kuala Langat Utara (PHSKLU) dalam fasa pertama kempen, mendesak orang ramai untuk menekan ADUN / MP mereka untuk nyatakan pendirian meraka dan mewakili kehendak rakyat. Hampir 45,000 surat bantahan dihantar kepada Menteri Besar Selangor awal tahun ini.

 

SIAPA ADUN dan MP Selangor yand sudah nyatakan pendirian untuk HSKLU ?

15.png
KEMPEN PHSKLU (12).png
13.png
Untitled design.png
Untitled design.png
Untitled design.png